Liigu kohta sisu

Säilitusained

Säilitusained, nagu nimigi ütleb, aitavad säilitada asju värskena. Kasutame säilitusaineid, et kaitsta oma tooteid bakterite, pärm- ja hallitusseente eest Ilma nendeta oleks oht, et meie tooted võivad hakata ebameeldivalt lõhnama, muudavad värvi või neis tekib hallitus.

A person rubbing cream into their hands

Hindame iga oma toodet, et valida parim säilitusaine või säilitusainete kombinatsioon, võttes arvesse selliseid tegureid nagu toote tüüp, kuidas seda kasutatakse ja kus seda hoitakse. Näiteks nahakreemide puhul vaatame, kas korduv sõrmede tootesse pistmine saastab selle.

Lisaks kehtivate seaduste ja määruste järgimisele viime läbi ka enda ohutusanalüüse ning jälgime uusi teadusuuringuid. Lisame säilitusaineid ainult siis, kui see on vajalik, ja kontrollime hoolikalt kasutatavat kogust. See tagab, et kasutaksime säilitusaineid ohutult ja vastutustundlikult.

Me mõistame, et mõned inimesed eelistavad teatud säilitusaineid vältida. Seda silmas pidades suudame mõnikord välja töötada tooteid, mis ei sisalda selliseid säilitusaineid.

Järgmistes osades saate lugeda rohkem säilitusainete kohta, mille kohta meilt kõige sagedamini küsitakse: parabeenid, metüülisotiasolinoon, formaldehüüdi doonorid ja fenoksüetanool.

Vastused teie küsimustele

Mis on säilitusained?

Säilitusained, nagu nimigi ütleb, aitavad säilitada asju värskena. Lisaks sünteetilisele valmistamisele leidub säilitusaineid ka looduses, näiteks mustikad, kurgid, kirsid ja mesi sisaldavad parabeene, formaldehüüdi toodavad ja kasutavad aga kõik terve inimese, looma ja taimerakud.

Kasutame säilitusaineid, et tooted püsiksid ohutud, tõhusad ja atraktiivsed – kaitseme neid bakterite, pärmseente ja hallituse eest, mis võiksid muidu neid kahjustada ja muuta need ohtlikuks.

Miks on säilitusaineid vaja?

Ilma säilitusaineteta võivad paljud tooted rikneda, mis vähendab nende tõhusust ja võib põhjustada probleeme, nt naha- või silmainfektsioone. Me kõik teame, et toit võib rikneda. Kodu- ja hügieenitooted võivad täpselt samamoodi rikneda, eriti kui neid hoitakse soojas ja niiskes keskkonnas, nagu vannituba ja köök, mis soodustab bakterite, pärm- ja hallitusseente vohamist.

Säilitusained aitavad meil valmistada tooteid, mida on mugav kasutada ja säilitada. Näiteks tuleb säilitusaineteta toodet võib olla hoida külmikus või see üsna pea pärast avamist minema visata.

Miks kasutab Unilever eri toodetes erinevaid säilitusaineid?

Igal säilitusainel on erinevad omadused. Mõned säilitusained aitavad paremini eri tüüpi bakterite, pärm- ja hallitusseente vastu, teised aga toimivad paremini teatud koostisosade kombinatsioonidega. Kui kaalume, millist säilitusainet kasutada, võtame arvesse järgmisi küsimusi. Kuidas toodet valmistatakse ja transporditakse? Milline on selle riigi kliima, kus seda müüakse? Kuidas tarbija seda tõenäoliselt säilitab?

Kui tegemist on hügieenitootega, siis kas see jäetakse nahale, nt näokreem, või loputatakse maha, nt dušigeel? Kui tegemist on koduhooldusvahendiga, siis millistel pindadel seda kasutatakse või kas sellega pestakse riideid käsitsi või pesumasinas? Vastused neile küsimustele aitavad kindlaks teha, milline säilitusaine või säilitusainete kombinatsioon sobib kõige paremini.

Kas säilitusainete ohutust hinnatakse?

Jah. Meie kasutatavate säilitusainete ohutust on hinnanud nii meie enda ohutuseksperdid kui ka välised asutused. Järgime alati riiklikke seadusi ja määrusi. Meil on ka oma globaalsed standardid, mis tagavad järjepideva lähenemise säilitusainete ohutule kasutamisele. Kasutame säilitusainet sobivas koguses, et säilitada toote kvaliteet ja ohutus, ning tagame, et iga säilitusaine toimiks ohutult koos teiste sama toote koostisosadega.

Kas kõik tooted sisaldavad säilitusaineid?

Kasutame säilitusaineid ainult siis, kui neid on vaja. Säilitusained on sageli hädavajalikud kaitseks bakterite, pärm- ja hallitusseente eest. Mõned tooted aga ei vaja säilitusaineid, sest nende koostis, pakend või kasutusotstarve pärsivad saastumist. Neid nimetatakse sageli isesäiluvateks.

Me mõistame, et mõned inimesed eelistavad võimalusel teatud säilitusaineid vältida. Seda silmas pidades suudame mõnikord välja töötada tooteid, mis ei sisalda selliseid säilitusaineid.

Back to top